Bouw van de Singelgrachtgarage is voor 3 maanden stilgelegd

Op 23 september 2014 hebben de portefeuillehouders Verkeer en Parkeren van Centrum en West in de bestuurscommissies ieder afzonderlijk een gemeenschappelijke verklaring afgelegd.

Er is namelijk een dekkingsprobleem voor de financiering van verschillende projecten in Amsterdam die uit het parkeerfonds betaald worden of zouden worden.

Er doet zich een aantal problemen voor die voor ons gunstig uitpakken:

1. Centrale stad werkt toch centralistischer dan men dacht, ook als het gaat om de parkeerfondsgelden van de stadsdelen.
2. In het coalitieakkoord van Centrale Stad is afgesproken dat de parkeertarieven ‘maar’ met maximaal 25% verhoogd mogen worden. In januari 2014 had Centrale Stad het nog goed gevonden dat de parkeertarieven in West en Oud-West met 75% gefaseerd mochten stijgen. Dat is nu dus van de baan.
3. De opbrengsten van deze parktariefverhoging ( € 6 miljoen) vloeien naar de algemene dienst.
4. Bovendien heeft het coalitieakkoord van Centrale Stad ertoe geleid dat er uit het parkeerfonds ook andere zaken gefinancierd kunnen worden zoals bouwstimulering, groengelden, wijkaanpak en leefbaarheid. De stadsdelen dragen voor de helft mee aan de reserveringen voor deze programma’s.

Al eerder heeft stadsdeel West in een brief aandacht geschonken aan de mogelijke financiële risico’s voor de bouw van de garage. In de herhaling: niet of wel verhoging van de parkeertarieven, afromen of andere verdeling van de parkeergelden tussen stad en stadsdelen en het verrekenen van het BTW tarief. Tenminste twee van de drie risico’s zijn dus nu werkelijkheid geworden. De parkeertarieven stijgen niet genoeg en de komende tariefverhoging gaat naar andere goede dingen zoals Fenna Ulicki, portefeuillehouder parkeren West, gisteravond meedeelde.

Er is dus een dekkingsprobleem en ze weten niet hoe ze de puzzel moeten oplossen.

Bekijk deze video voor de mededeling van portefeuillehouder West Fenna Ulicki. – Minuut 8.45 tot minuut 13.15.

Bekijk deze video voor mededeling portefeuillehouder Centrum Jeanine van Pinxteren. – Minuut 23.05 tot 27e minuut.

Door deze besluiten van Centrale Stad worden meerdere projecten geraakt waaronder de Rode Loper en herinrichting Leidseplein. Wethouder Pieter Litjens ( Verkeer en Vervoer) van Centrale stad denkt 3 maanden nodig te hebben om te komen tot een lijst van projecten die niet door kunnen gaan vanwege deze afspraken uit het coalitieakkoord.

Alle onderwerpen over de Singelgracht die op 7 oktober gepland stonden, zijn daarom geskipt. Op de agenda staat nu onder andere de harmonisatie van parkeertarieven.

De voorbereidingen van de bouw zoals het funderingsonderzoek van de panden in de 50 meter zone en het opstellen van het schadeprotocol gaan gewoon door. De aanbesteding- en wijziging bestemmingsplanprocedure zijn voorlopig stilgelegd.

Hopelijk tot Sint-Juttemus.

Paula Leideritz
Anne Eijsten
Henriette Penris
Peter Denissen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: